Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Εθνικό μοντέλο ανάπτυξης πρότεινε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης


 ÔÅÅ ÓÕÍÅÄÑÉÏ ÓÐÉÑÔÆÇÓ ×Στη χώρα μας πρέπει να γίνουν εκείνες οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται και όχι εκείνες που εξυπηρετούν και θέλουν τα συμφέροντα. Για να βγει ο τόπος από την κρίση χρειάζεται εθνική επιλογή του μοντέλου ανάπτυξης, σχεδιασμός και ιεράρχηση των έργων, ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο και οι αναγκαίοι πόροι. Αυτά  μεταξύ άλλων τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας χθες στο  14ο συνέδριο  για την Ανάπτυξη και την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας «Prodexpo».
 Όπως ακόμη υπογράμμισε, δυστυχώς ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας χαρακτηρίζεται από αδυναμία για τομές  και είναι και αυτός ένας από τους λόγους που δεν υιοθετεί τις προτάσεις που έχει καταθέσει εδώ και καιρό το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Όλη η παραγωγική δομή έχει στηριχθεί σε δραστηριότητες των δύο Μητροπολιτικών Κέντρων, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η αποκέντρωση έχει πλέον ξεχαστεί, ο αριθμός μετανάστευσης έμψυχου δυναμικού, αλλά και εταιριών ολοένα αυξάνεται, οι Έλληνες επιστήμονες περιθωριοποιούνται. Επιπλέον, οι μηχανικοί μετατράπηκαν σε απλοί διεκπεραιωτές φακέλων, οι μελέτες αντί να αποτελούν ένα σπουδαίο εργαλείο των έργων έχουν μετατραπεί σε μία γραφειοκρατική διαδικασία, το Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων εξαγγέλλεται χρόνια τώρα, έργα παραδίδονται χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο και την παρακολούθησή τους, το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την ταυτότητα των κτιρίων βρίσκεται  δυόμισι χρόνια τώρα «παγωμένο» στο ΥΠΕΚΑ,  αντί το κράτος να απλοποιήσει διαδικασίες απλά τις …καταργεί, στόχος του πολιτικού συστήματος να ελέγχει τις αδειοδοτήσεις, το κόστος των έργων σε περίοδο κρίσης και όμως είναι υψηλό… και πολλά ακόμη. Και ο κ. Σπίρτζης επεσήμανε ακόμη πως πρώτα απ όλα χρειάζεται να δούμε την αλήθεια, την πραγματικότητα και όχι να βγαίνουν στο φως «μαγειρεμένοι» δείκτες και έρευνες.  «Χρειάζεται δουλειά και όχι εξαγγελίες», είπε χαρακτηριστικά.
-«Μία χώρα που χτυπά με μανία επιστήμονες και παραγωγούς, που… τσακίζει τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, πως μπορεί να έχει δύναμη για έξοδο από την κρίση;» τόνισε ο Χρ. Σπίρτζης.