Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Απάντηση Αναπληρωτή Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ κ Χρήστου Σπίρτζη σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ για την «ανεξάρτητη» ΕΕΤΤ, υποχείριο της προηγούμενης κυβέρνησης και συμφερόντων

Από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη, σχετικά με τις ανακοινώσεις, που εξέδωσαν ο αρμόδιος Τομεάρχης ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ για το θέμα της ΕΕΤΤ, εκδόθηκε η ακόλουθη απάντηση:

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν με υπερβάλλοντα ζήλο, να δίνουν εξετάσεις νομιμοφροσύνης στα συμφέροντα, που υπηρέτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Επιτέθηκαν στην Κυβέρνηση και στον Αναπληρωτή Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ κ Χρήστο Σπίρτζη, επειδή ζήτησε την παραίτηση των μελών της διοίκησης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), αμέσως μετά το «μαύρο» στα ιδιωτικά κανάλια.

Επικαλούνται την ανεξαρτησία μιας ρυθμιστικής αρχής, υποκρύπτοντας ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν αναθέσει και εκτελεστικό ρόλο, στην ΕΕΤΤ, δηλαδή του ελεγκτή και του ελεγχόμενου. Στην πραγματικότητα επιτίθενται σε μία νέα λειτουργία της ΕΕΤΤ, σύμφωνα με νομοθετικό πλαίσιο, όπως ορίζουν οι Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κανόνες δημοκρατικής διοίκησης, με έλεγχο και λογοδοσία και αρχές χρηστής διαχείρισης, που είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε.


Υπερασπίζονται την διοίκηση της ΕΕΤΤ, για λόγους κομματικής οπισθοφυλακής, για να αποκρύψουν την σκοπιμότητα πλασματικών ανεξάρτητων αρχών, που είναι πιο εξαρτημένες και από την ίδια την εξάρτηση και συνέχισης των καταδικασμένων πρακτικών επιχειρηματικών εξυπηρετήσεων, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών.
Οι ξεχωριστές ανακοινώσεις, που εξέδωσαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης των κκ Σαμαρά και Βενιζέλου και από κοντά το ΠΟΤΑΜΙ, συντονισμένα και με πανομοιότυπες φράσεις και περιεχόμενο προδίδουν τον εν ψυχρώ κοινό υποβολέα τους.

Με νομοθετικές και διοικητικές παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, η ΕΕΤΤ υπερβαίνοντας τις Οδηγίες της ΕΕ και κάθε έννοιας χρηστής διαχείρισης έχει καταστεί μόνο κατ΄ όνομα ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή. Αντί να λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και υπέρ της προστασίας και προαγωγής του ανταγωνισμού, ουσιαστικά δημιουργεί με τις παρεμβάσεις της, συνθήκες περιορισμού και επηρεασμού του ανταγωνισμού και στρέβλωσης της αγοράς. Γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από τον περιβόητο διαγωνισμό της DIGEA, όσο και από άλλες αρμοδιότητες, που ανέθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση στην ΕΕΤΤ, πάντα με το πρόσχημα της ανεξαρτησίας.
Για όποιον έχει ασχοληθεί στοιχειωδώς με διαγωνισμούς και διαδικασίες, καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι η διαγωνιστική διαδικασία της προηγούμενης κυβέρνησης και της ΕΕΤΤ και η ανάθεση στην DIGEA έγινε, με την ΕΡΤ κλειστή, με ένα διαγωνιζόμενο, με αλλαγή τεχνοοικονομικού μοντέλου μετά το διαγωνισμό και την υπογραφή της σύμβασης και με αλλαγή του χρονοδιαγράμματος. Δεδομένα που αποτελούσαν, τουλάχιστον τα δύο τελευταία, βασικά στοιχεία του διαγωνισμού.

Η διοίκηση της ΕΕΤΤ και οι πολιτικοί εντολείς της είναι λοιπόν αυτοί, που έχουν αποδυναμώσει και ευτελίσει το θεσμό, δημιουργώντας πελώρια ερωτήματα για την ανεξαρτησία τους. Ο νόμος απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά ο πάροχος τηλεοπτικού σήματος να είναι και πάροχος δικτύου. Πιο απλά, απαγορεύεται τα κανάλια να έχουν και τις συχνότητες. Η DIGEA γνωρίζουν οι πάντες, ανήκει σε επτά κανάλια. Πράγμα για το οποίο ουδέποτε έκανε έλεγχο και εφάρμοσε το νόμο η ΕΕΤΤ. Η πρόσφατη πολύωρη διακοπή λειτουργίας του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας, με αποκλειστική ευθύνη της DIGEA,φωτίζει στα μάτια των πολιτών το ρόλο και τις ευθύνες της ΕΕΤΤ. Η ευθύνη μέτρων και ελέγχων, όσον αφορά την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων σωστής λειτουργίας, δηλαδή χωρίς «μαύρο» στις οθόνες των πολιτών, της ίδιας της DIGEA επίσης ανήκει στην ΕΕΤΤ. Ίσως κάποιοι να έπρεπε να είχαν την πολιτική και προσωπική ευθιξία να απολογηθούν και να παραιτηθούν, από το να κάνουν τους τιμητές. Με την ευκαιρία οφείλουν να απαντήσουν στο ερώτημα αν πράγματι έχει αποκατασταθεί η βλάβη που προκάλεσε τη διακοπή και αν θα έχουμε ξανά «μαύρο» στις οθόνες των πολιτών.

Προς το ΠΟΤΑΜΙ πρέπει να επισημάνουμε ότι στην Κυβέρνηση και το Υπουργείο πράγματι υπάρχει «αλλεργία», στις δήθεν και όχι στις πραγματικές ανεξάρτητες αρχές. Την προκαλούν οι μεθοδεύσεις των κκ Σαμαρά και Βενιζέλου, που πέτυχαν να καταστήσουν και επιμένουν ακόμη και τώρα να διατηρήσουν την ΕΕΤΤ όργανο κομματικών και επιχειρηματικών εξυπηρετήσεων. Οι παρεμβάσεις μας έχουν στόχο να αποκατασταθεί η αυτονομία και ανεξαρτησία της ΕΕΤΤ και καλούμε με συγκεκριμένες προτάσεις το ΠΟΤΑΜΙ να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση.

Όσον αφορά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, επειδή οι μάσκες τους έχουν πέσει και ο κατήφορος τους δεν φαίνεται να έχει σταματημό, ελπίζουμε οι επόμενες κοινές είτε ξεχωριστές ανακοινώσεις τους, να μην είναι υπερασπιστικές υπέρ της ιδιωτικής DIGEA,πιθανόν για το επόμενο «μαύρο» στα ιδιωτικά κανάλια.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών και στον ραδιοτηλεοπτικό τομέα. Το πρώτο βήμα έγινε με το νέο νόμο για την λειτουργία της ΕΡΤ. Ακολουθούν τα επόμενα, σύντομα.
Για τις ρυθμιστικές αρχές στόχος μας είναι να λειτουργούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, με πραγματική ανεξαρτησία και όχι ως κυβερνητικά και κομματικά υποκατάστατα, εξυπηρέτησης συμφερόντων.