Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Δελτίο Τύπου 30/05/2013


Διασυντονιστικό όργανο που θα συνεδριάζει ανά 15νθήμερο
και θα αποφασίζει κοινές αντιδράσεις στη “μνημονιακή” λαίλαπα
συνέπτυξαν οι επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς της χώρας


Ανταποκρινόμενοι στην απαίτηση της κοινωνίας για κοινή αντίδραση στα όσα συνεχίζει να απεργάζεται σε βάρος των πολιτών η αποτυχημένη “μνημονιακή” πολιτική, οι επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς της χώρας συνέπτυξαν διασυντονιστικό όργανο που θα συνεδριάζει ανά 15νθήμερο και θα αποφασίζει, στο εξής, κοινές δράσεις, με κινητοποίηση όλων των υγειών παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.
Στην πρώτη συνάντησή τους, που έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου του ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη, υπήρξε απόλυτη ομοφωνία, τόσο στην αναγκαιότητα της κοινής δράσης, όσο και στα δέκα σημεία στα οποία θα επικεντρωθούν αυτές σε πρώτη φάση.
Βασικός σκοπός του διασυντονιστικού οργάνου, στην παρούσα φάση, θα είναι η αλληλεγγύη των φορέων της κοινωνίας, της εργασίας και της επιστήμης, η σύγκλιση και ανάδειξη θεμάτων που άπτονται ενός κοινωνικού κράτους, ενός κράτους δικαίου, ενόψει, μάλιστα, της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014. Ως πλαίσιο ορίστηκε η θεσμική και κινηματική κοινή δράση των φορέων που θα συνεργαστούν, ο κύκλος των οποίων θα διευρυνθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από τους παρακάτω φορείς οι:

-        ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Ηλιόπουλος Γενικός Γραμματέας
-        ΓΕΩΤΕΕ, Νίκος Μπόκαρης αντιπρόεδρος
-        ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς πρόεδρος
-        ΓΣΕΕ, Αθανάσιος Δανούσης  αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας
-        ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ, Γιάννης Αδαμόπουλος πρόεδρος, Θεόδωρος Σχινάς μέλος Δ.Σ
-        ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, Θανάσης Κατσίκης πρόεδρος
-        ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ, Γεώργιος Κυδωνάκης πρόεδρος
-        ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, Μιχάλης Βλασταράκος  πρόεδρος
-        ΠΑΣΕΓΕΣ, Κωνσταντίνος Σκιαδάς αντιπρόεδρος
-        ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ , Κωνσταντίνος Βλαχάκης Πρόεδρος
-        Από πλευράς του ΤΕΕ συμμετείχε και ο Θεόδωρος Σεραφίδης, μέλος  της Διοικούσας Επιτροπής.


Τα δέκα σημεία που συζητήθηκαν και έτυχαν της ομόφωνης αποδοχής των εκπροσώπων των επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων είναι:
1.   Ίδρυση και λειτουργία διασυντονιστικού οργάνου των υγειών παραγωγικών δυνάμεων, το οποίο θα συνεδριάζει κάθε πρώτη και τρίτη Δευτέρα του μήνα, θα συζητά τις εισηγήσεις, θα αποφασίζει και θα συντονίζει τις κινητοποιήσεις ή άλλες ενέργειες. Στο διασυντονιστικό θα συμμετέχουν οι πρόεδροι των φορέων ή εκπρόσωποί τους. Τον συντονισμό θα αναλαμβάνει εκ περιτροπής και ένας από τους φορείς που θα μετέχουν στο όργανο.
2.   Ανάδειξη της απαξίας της κοινωνίας, της Δημοκρατίας, του συνδικαλισμού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην οποία συστηματικά και με βάση σχεδίου, επιδίδονται τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις. Η αλληλεγγύη και συντονισμένη δράση των φορέων θα αποτελεί στο εξής πάγια πρακτική.
3.   Ενημέρωση των ομολόγων φορέων στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μετά από τρία χρόνια εφαρμογής των “μνημονίων” και κοινές συναντήσεις για ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, βουλευτών και τα πολιτικών κομμάτων.
4.   Κατάρτιση “Μαύρης Βίβλου” της ελληνικής κοινωνίας, στην οποία θα συμπεριληφθούν οι διατάξεις που θα πρέπει άμεσα να καταργηθούν και αποτελούν κοινό αίτημα των φορέων.
5.   Διεκδίκηση της ανακεφαλαιοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος, που έχει καταρρεύσει, από τις συνεχιζόμενες κλοπές των αποθεματικών του, της μείωσης των συντάξεων και των παροχών του και τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών.
6.   Σύνταξη σχεδίου επανα-οικοδόμησης της παραγωγικής δομής και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
7.   Ύψωση εμποδίων στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ιδίως αυτής που αφορά κοινωνικά αγαθά και στρατηγικούς τομείς παραγωγής της χώρας.
8.   Κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για τις πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, στην κατεύθυνση της αειφορίας, της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος και της κοινωνικής συνοχής.
9.   Ανάδειξη του ρόλου εκείνων των φορέων, εταιρειών ή και προσώπων, που προσβάλλουν την ελληνική δημοκρατία και τους πολίτες της, εξαιτίας της συνεργασίας τους με την “τρόικα” και διασφάλιση της δημοσιότητας των αποφάσεων, απόψεων και δράσεων του διασυντονιστικού οργάνου, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα διαστρέβλωσης των θέσεων των φορέων.
10.       Λήψη πρωτοβουλιών, ώστε η «σύγκλιση» και θέματα του κοινωνικού κράτους να ενταχθούν στη διάταξη της ελληνικής Προεδρίας του 2014.
Στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις του οργάνου, θα εξειδικευτούν αυτά τα δέκα σημεία, ενώ για κάθε περίπτωση που παρίσταται ανάγκη, θα συγκροτηθεί ειδική ομάδα εργασίας, έργο της οποίας θα είναι η τεκμηρίωση και εισήγηση δράσεων και αντιδράσεων.
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, ανέλαβε την πρωτοβουλία αυτής της κίνησης, μετά τη διαπίστωση ότι εδώ και τρία χρόνια, όσοι διαχειρίζονται τις τύχες αυτού του τόπου, δίχως να ανέχονται την κριτική στα “έργα και τις ημέρες” τους, επιχειρούν, κατά περίπτωση, να απομονώσουν κάθε φορέα, να  στοχοποιήσουν είτε το φορέα συνολικά είτε τα πρόσωπα που τον εκπροσωπούν, ώστε να αποδομήσουν την ύπαρξη, την ιστορία, τη δράση τους και κάθε φωνή αντίθετη στις ορέξεις των συμφερόντων.
Απέναντι σε αυτήν την απαράδεκτη και επικίνδυνη για τη χώρα και τη Δημοκρατία πρακτική, όπως είπε ο κ. Σπίρτζης, η κοινή δράση, η έκφραση αλληλεγγύης μεταξύ των φορέων είναι μια αναγκαιότητα που δεν παίρνει αναβολή.
Έχουμε ευθύνη όλοι μας, οφείλουμε να κινητοποιηθούμε, να συνεργαστούμε, παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες μας, για κοινές δράσεις. Αυτή είναι η απαίτηση των πολιτών που βιώνουν καθημερινά την ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης και τις απάνθρωπες επιπτώσεις της.
Άποψη με την οποία συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες, οι οποίοι, αφού αναφέρθηκαν σε δεδομένα,  κατέληξαν συνοψίζοντας τη βασική θέση της συνεργασίας τους στη φράση:
«Οι φορείς μας έχουν ιστορική ευθύνη να δράσουν ενιαία και συντονισμένα.
Να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό και να κινητοποιηθούν με όλες τους τις δυνάμεις, για να υπερασπίσουν τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το εναπομείναν κοινωνικό κράτος, την αξιοπρέπειά μας και να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον και της κοινωνικής συνοχής.
Όλοι μαζί οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της Ελλάδας οφείλουμε και μπορούμε να αντισταθούμε, να αγωνιστούμε και να νικήσουμε.»

 Από το Γραφείο Τύπου του ΤΕΕ