Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Οι «μάσκες» έπεσαν: Συνταγματική εκτροπή σε εκτέλεση της «τρόικα» το «λουκέτο» στην ΕΡΤ

Η πρωτοφανής, σε παγκόσμιο επίπεδο, απόφαση της φίμωσης των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης, που αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση αυθημερόν, αναδεικνύει το έλλειμα δημοκρατίας και την ευκολία με την οποία, πλέον, συντελούνται οι συνταγματικές εκτροπές σε μια σειρά μείζονος σημασίας ζητήματα στη χώρα μας.

Είναι απότοκος της «μνημονιακής» πολιτικής και της άνευ ορίων ενδοτικότητας που επιδεικνύει η κυβέρνηση, η οποία δεν διστάζει πια να ισοπεδώνει κάθε μορφής δημόσια λειτουργία και υπηρεσία.
Δυστυχώς, επιβεβαιώνει με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο, όσα, μόλις πριν λίγες ημέρες, τόνισαν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Επιστημονικοί και Συνδικαλιστικοί Φορείς: η συμπεριφορά της Κυβέρνησης έχει μετεξελιχθεί σε στοχοποίηση όσων διαφωνούν και μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο στην υλοποίηση πολιτικών αποδόμησης του Κράτους Δικαίου, του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας διοίκησης και του εργασιακού πλαισίου. Με τη μέθοδο της σπίλωσης και της συκοφάντησης όλες οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας και όλοι οι εργαζόμενοι βαφτίζονται συντεχνίες, διεφθαρμένοι, αναχρονιστές, εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων. Είναι εμφανή, πλέον, η προσπάθεια των Κυβερνήσεων, αλλά και συμφερόντων, για την απαξίωση των συνδικαλιστικών και επιστημονικών φορέων, καθώς και των προσώπων που τους υπηρετούν, με προφανείς στόχους τον μηδενισμό κάθε φωνής, στάσης ή αντίληψης που διαφωνεί και αντιστέκεται στα αντιλαϊκά, αντιδημοκρατικά και ανάλγητα δρώμενα των τελευταίων χρόνων.
Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει την ενδοτικότητα σε μια σειρά από επικίνδυνες για την ακεραιότητα της χώρας εκτροπές, τις οποίες υπαγορεύουν οι εκπρόσωποι της «τρόικα». Εφαρμόζει την πρακτική του «πονάει δόντι, κόψει κεφάλι», πρακτική που εφαρμόζουν καθεστώτα με τα οποία λαοί και κράτη σε όλο τον πλανήτη βρίσκονται σε διαρκή αντίθεση, επειδή αντιβαίνουν στους κανόνες της δημοκρατίας και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Καλούμε, έστω και τώρα, την κυβέρνηση να «ανακρούσει πρύμνα». Να συνειδητοποιήσει ότι έργο κάθε κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίζει τα προβλήματα – όπως και στο βαθμό αυτά υπάρχουν – και όχι να καταγγέλλει κατά τρόπο διαστρεβλωτικό τα ίδια προβλήματα. Αν αδυνατεί να το πράξει, αν δεν διαθέτει τα κατάλληλα και ικανά στελέχη, που θα αναλάβουν το βάρος των διαρθρωτικών αλλαγών που επιβάλλεται – εδώ και χρόνια – να γίνουν στη χώρα, τότε θα πρέπει να δεχτεί την ανικανότητά της και να αποχωρήσει από το πολιτικό προσκήνιο.
Της υπενθυμίζουμε το κοινώς και παγκοίνως γνωστό, ότι τα προβλήματα, οποιαδήποτε είναι αυτά, σε οποιονδήποτε τομέα και οποιασδήποτε έκτασης, λύνονται με εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό, με γνώση και τεκμηρίωση και με την κοινωνία σύμμαχο, συμμέτοχο και όχι σε διαρκή διωγμό, λάσπη και φασίζουσες τακτικές επίδειξης δύναμης και άσκησης εξουσίας.
Σε καμιά περίπτωση αυτές οι αρχές δεν τηρήθηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση, γι’ αυτό και αντί για το επικοινωνιακό success story, η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπιση με μια παταγώδη αποτυχία με ότι κι αν καταπιάστηκε.
Επειδή η ΕΡΤ είναι η αρχή ενός κύκλου αντίστοιχων ενεργειών σε μια σειρά δημόσιους οργανισμούς και εταιρείες, επαναλαμβάνουμε τη δημόσια δήλωση που κάναμε στις 30 Μαίου, ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε (και σ’ αυτή τη βάση να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε άλλο φορέα εμφορείται από την ίδια αντίληψη), μεταξύ άλλων, στη:
1.   Σύνταξη σχεδίου επανα-οικοδόμησης της παραγωγικής δομής και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
2.   Ύψωση εμποδίων στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ιδίως αυτής που αφορά κοινωνικά αγαθά και στρατηγικούς τομείς παραγωγής της χώρας.
3.   Κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για τις πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, στην κατεύθυνση της αειφορίας, της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος και της κοινωνικής συνοχής.
Οι χτεσινές εξελίξεις καθιστούν «εκ των ων, ουκ άνευ» την αναγκαιότητα αυτής της πρωτοβουλίας, της μόνης που μπορεί να εγγυηθεί την έξοδο από την κρίση – οικονομική, κοινωνική, θεσμική – στην οποία μας οδήγησαν οι τελευταίες κυβερήσεις και οι εκπρόσωποι της «τρόικα».
Καλούμε τα μέλη μας να πάρουν μέρος  μαζικά και αγωνιστικά  στις κινητοποιήσεις που αποφάσισε η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, από κοινού με τη ΓΣΕΕ και σε συντονισμό με τις ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ και ΠΟΣΠΕΡΤ, οι οποίες περιλαμβάνουν: 24ωρη Πανελλαδική Γενική Απεργία για αύριο, Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013 και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην Απεργιακή Συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ  (λεωφόρος Μεσογείων). Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας, σήμερα  Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013 και ώρα 6:00 το απόγευμα έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. 

Από το Γραφείο Τύπου του ΤΕΕ