Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών ανακοίνωσαν Σπίρτζης - Καμίνης


Την έναρξη της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών ανακοίνωσαν

ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης

Το Ενιαίο Σύστημα Υποβολής Αιτήσεων, Έγκρισης και Ελέγχου Πολεοδομικών Αδειών Δόμησης είναι έτοιμο και εντός Δεκεμβρίου θα αρχίσει να λειτουργεί στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων, ακολούθως στο Δήμο Θεσσαλονικέων και ως το τέλος του πρώτου διμήνου του 2014 σε όλες της Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας.


Μέσα από το ίδιο σύστημα θα μπορεί να γίνεται, δίχως ανθρώπινη παρέμβαση, ο προσδιορισμός του ελεγκτή δόμησης, ο οποίος ηλεκτρονικά θα υποβάλει τη δική του έκθεση.

«Θα είμαστε οι πρώτοι που θα κάνουμε χρήση ενός εκσυγχρονιστικού εργαλείου και αναβάθμισης των υπηρεσιών που προσφέρονται προς τον πολίτη» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, επισημαίνοντας πως χάρη στο έργο που υλοποίησε το ΤΕΕ θα εξοικονομηθεί κόστος, χρόνος και προσωπικό στις αντίστοιχες υπηρεσίες, ώστε να απασχοληθεί σε άλλες ουσιαστικές εργασίες, όπως είναι ο έλεγχος της αυθαίρετης δόμησης.

Ταυτόχρονα ο κ. Καμίνης τόνισε πως το σύστημα αυτό διασφαλίζει τη διαφάνεια των υπηρεσιών και αποκλείει αθέμιτες συναλλαγές. Προσφέρει, επίσης, νέα σύγχρονα εργαλεία για τον έλεγχο των αυθαιρέτων και αυθαιρεσιών.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την εξυπηρέτηση των κατοίκων» τόνισε, διαβεβαιώνοντας ότι το σύστημα έρχεται να «κουμπώσει» στο υπόλοιπο σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για το οποίο στον Δήμο Αθηναίων έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, υπογράμμισε ότι το ΤΕΕ δεν θα υποκαταστήσει σε καμιά περίπτωση τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως, άλλωστε, φάνηκε και στην περίπτωση της ηλεκτρονικής δήλωσης των αυθαιρέτων, αλλά φέρνει το συγκεκριμένο σύστημα προκειμένου να εξυπηρετήσει τους μηχανικούς, τους πολίτες και τις αρμόδιες υπηρεσίες, το οποίο και θα λειτουργήσει με δικές του δαπάνες και προσωπικό.

«Εδώ και τρία χρόνια τόσο το ΤΕΕ, όσο και οι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς με κάθε αφορμή τονίζουμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά στην κατεύθυνση της μεταρρύθμισης, αλλά ‘φωνή βοώντος’. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε μόνοι μας και συνεργαζόμενοι, ζητώντας τη συνεργασία και της Αυτοδιοίκησης» είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε ότι, κατά μέσο όρο, για την έκδοση οικοδομικών αδειών βιομηχανικών-βιοτεχνικών κτιρίων, απαιτούνται περίπου 6,5 χρόνια, όταν οι επενδυτές υπολογίζουν να έχουν αποσβέσει την επένδυσή τους στα 7 χρόνια !

«Ελπίζουμε ότι το ‘επόμενο βήμα’ του συστήματος θα είναι ένταξη της αδειοδότησης των βιομηχανιών-βιοτεχνιών, ενώ στόχος μας είναι η ένταξη όλων των άλλων υπηρεσιών που σχετίζονται με αυτά τα ζητήματα» είπε ο κ. Σπίρτζης, επισημαίνοντας πως χάρη στο σύστημα θα είναι δυνατόν να εφαρμοστεί «η ταυτότητα του κτιρίου, όποτε δεήσει το ΥΠΕΚΑ να εκδώσει το ΠΔ», άρα να υπάρχουν στο εξής στοιχεία για τον σχεδιασμό της αστικής ανάπτυξης από τους Δήμους και τα υπουργεία, που έως τώρα βασίζονται αποκλειστικά σε στατιστικά δεδομένα, που εκ της φύσης δεν περιγράφουν την ακριβή κατάσταση κάθε περιοχής.

«Το ΤΕΕ, παρόλο που επί 3ετία βρίσκεται στη δίνη ενός χωρίς προηγούμενου κυνηγητού από την κυβέρνηση, προσφέρει με τις δικές του δυνάμεις να προσφέρει στους μηχανικούς, στους πολίτες και στην πολιτεία» τόνισε, σε σύντομη παρέμβασή του, ο Γενικός Γραμματέας του ΤΕΕ Αντώνης Πρωτονοτάριος.


Το σύστημα

Το υλοποίησε το ΤΕΕ στο πλαίσιο του έργου της «Ψηφιακής Ταυτότητας Κτιρίου», εξασφαλίζει και απλοποιεί την διαδικασία για την έκδοση της αδείας και ελέγχου, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται αρχείο για την Ταυτότητα του Κτιρίου.

Είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την αλλαγή στην τομέα της παραγωγής έργων στη χώρα. 
Είναι ίσως το πιο σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης.

Με το σύστημα αυτό επιτυγχάνεται:

Διαφάνεια σε έναν τομέα ο οποίος συστηματικά κατά το παρελθόν έχει διασυρθεί και εξάλειψη κάθε «ευκαιρίας» για αθέμιτη συναλλαγή μεταξύ πολιτών, μηχανικών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Δραματική μείωση της γραφειοκρατίας, η οποία στον συγκεκριμένο τομέα προκαλούσε απίθανες καθυστερήσεις στη νόμιμη οικοδόμηση και, δίχως υπερβολή, σε σημαντικό βαθμό γινόταν η αφορμή της «γέννησης» της αυθαίρετης δόμησης.

Στήριξη της Δημόσιας Διοίκησης, των Υπηρεσιών Δόμησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε μια εποχή που υπάρχουν υποστελεχωμένες υπηρεσίες……