Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Δελτίο Τύπου



Το ΤΕΕ συμπαρατάσσεται στον αγώνα των Πολυτεχνικών και Πρυτανικών αρχών κατά της διάλυσης των δομών του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Ο πρόεδρος ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης καταγγέλλει τη συστηματική στοχοποίηση των επιστημονικών και παραγωγικών φορέων και δυνάμεων, που θέλουν και μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. 



Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας εκφράζει έντονη αντίδραση, μεγάλη ανησυχία και καταγγέλλει απερίφραστα τις πολιτικές επιλογές αποψίλωσης του Διοικητικού Προσωπικού των Πολυτεχνικών Σχολών και Πανεπιστημίων της χώρας. Επιλογές κυβερνητικής πολιτικής στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας, με τον μανδύα των μνημονιακών δεσμεύσεων,  οι οποίες εκτός του ότι παραβιάζουν κατάφορα τη συνταγματική επιταγή της αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων, αναλαμβάνουν χωρίς καµία λογική τεκμηρίωση και την ευθύνη καταστροφής ενός συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας στον αγώνα επιβίωσης και ανάπτυξής της, αυτόν του Δηµόσιου Πανεπιστημίου.

Με εισήγηση του προέδρου ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη η Διοικούσα Επιτροπή ΤΕΕ υιοθετεί πλήρως τα επιχειρήματα και συνάσσεται με τις αποφάσεις της Συγκλήτου του ΕΜ Πολυτεχνείου και  της Συνόδου των Πρυτάνεων για την διασφάλιση της λειτουργίας των Ιδρυμάτων, όπως επίσης συμπαραστέκεται στα αιτήματα της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και των εργαζομένων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, Το ΤΕΕ επισημαίνει ιδιαίτερα, σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου του ΕΜΠ τις συνέπειες που προκαλούνται εξαιτίας της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων. Απειλείται το κύρος και η διεθνής απήχηση, αναγνώριση και καταξίωση  του ΕΜΠ,  καθώς  οι  απομακρύνσεις  Διοικητικών Υπαλλήλων, θα έχουν ανεπίστρεπτα αρνητικές συνέπειες στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του ΕΜΠ, το οποίο οδηγείται πρακτικά σε αδυναµία λειτουργίας.

- «Μετά τη στοχοποίηση του ΤΕΕ, των Μηχανικών, μαζί με το σύνολο των επιστημονικών και παραγωγικών φορέων και δυνάμεων της χώρας συνεχίζεται η στοχοποίηση και όσων άλλων φορέων και δυνάμεων υπηρετούν την πρόοδο, την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και το κοινωνικό κράτος». Αυτό τονίζει σε δήλωση του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, υπογραμμίζοντας ότι «βάλλονται συστηματικά και μεθοδευμένα οι δυνάμεις και οι φορείς, που μπορούν και θέλουν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση και την ύφεση», καθώς επίσης ότι «δεν είναι τυχαίο που η τυφλή, ατεκμηρίωτη, και ισοπεδωτική πολιτική επιλογή της κινητικότητας και των διαθεσιμοτήτων στις Πανεπιστημιακές και Πολυτεχνικές Σχολές της χώρας, μάλιστα  με ιδιαίτερη σπουδή αλλά και βαρύτατες συνέπειες στο ΕΜ Πολυτεχνείο αναπτύσσονται παράλληλα με ίδιες πολιτικές επιλογές και αποφάσεις συρρίκνωσης του τομέα της υγείας, του κοινωνικού κράτους και της πρόνοιας, της αμυντικής βιομηχανίας, και ολόκληρου του εθνικού παραγωγικού ιστού». 

Με αφορμή τις εξελίξεις στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης υπενθυμίζει ότι το ΤΕΕ εγκαίρως έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση αναμόρφωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία ενώ επικροτήθηκε αρχικά δεν έτυχε συνέχειας διαλόγου και αξιοποίησης από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας. Η πρόταση του ΤΕΕ, που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της δομής της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε νέα βάση, οδηγεί σε εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού και  οικονομικών πόρων, εξορθολογισμό των δομών και λειτουργιών, σύνδεση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις και σε πλήρη κάλυψη τόσο των παραγωγικών αναγκών της χώρας, όσο και των αναγκών επιστημονικού δυναμικού, έρευνας και καινοτομίας.

Ο Χρήστος Σπίρτζης ζητά να ακυρωθούν οι μονομερείς, ατεκμηρίωτες και βλαπτικές για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πολιτικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας και να ακολουθήσει ουσιαστικός διάλογος με την Ακαδημαϊκή Κοινότητα. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ επισημαίνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι «ο νέο Κρατικός Προϋπολογισμός 2014 προβλέπει περαιτέρω μείωση των δαπανών για την Παιδεία», υπογραμμίζοντας ότι «οι επιλογές της κυβέρνησης κινούνται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση, αφού  συρρικνώνεται η Παιδεία, μαζί με τους δύο άλλους πυλώνες, της παραγωγικής ανασυγκρότησης και του κοινωνικού κράτους, που επιβάλλεται να ενισχυθούν ως προϋπόθεση εξόδου της χώρας από τη κρίση». Ο Χρήστος Σπίρτζης καταλήγοντας τονίζει ότι: «Αυτή η πολιτική απορρύθμισης της χώρας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σε κάθε περίπτωση η εθνική επιταγή εξόδου από την κρίση δεν μπορεί να υπηρετηθεί με συρρικνωμένες, διαλυμένες, ισοπεδωμένες τις δομές της Παιδείας, της Υγείας, του Κοινωνικού Κράτους, των δημοκρατικών θεσμών και του εναπομείναντος παραγωγικού ιστού».



Από το Γραφείο Τύπου του ΤΕΕ