Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ Φύτεψε... «Ελιά»


Πρόσωπο της Κεντροαριστεράς ο ίδιος, ο σημερινός πρόεδρος του ΤΕΕ κατάφερε να φέρει στο ίδιο ψηφοδέλτιο μηχανικούς που «δεν μιλιούνται» πολιτικά και να κάνει την έκπληξη

Η διασφάλιση μιας ακηδεμόνευτης πορείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, μακριά από κυβερνητικά ή πολιτικά καπελώματα, αποτελεί το βασικό «πιστεύω» του Χρήστου Σπίρτζη. Ο σημερινός πρόεδρος του ΤΕΕ, στις εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή, κατάφερε να εκπλήξει ανατρέποντας τα εκλογικά προγνωστικά. Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μηχανικών, συσπείρωσε τις δυνάμεις της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, μέχρι ανένταχτους, λίγους εργολήπτες και εκπροσώπους του χώρου της Οικολογίας, με αποτέλεσμα η παράταξή του να έρθει δεύτερη στις προτιμήσεις των μηχανικών (μετά την παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία) και ο ίδιος πρώτος σε σταυρούς.

«Θεωρώ τα αποτελέσματα ως δικαίωση όλων των ανθρώπων που συνεργάστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια και συνέβαλαν στη διάσωση της αξιοπρέπειας των μηχανικών και του ΤΕΕ, παρά τη δύσκολη συγκυρία και τις κακές συνθήκες για τους μηχανικούς. Οσοι πιστεύουν πως το Τεχνικό Επιμελητήριο πρέπει να μείνει ένας ακηδεμόνευτος φορέας που θα συμμετάσχει στη σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την έξοδο από την κρίση, επιχείρησαν τη συνεργασία, την κοινή κάθοδο στις εκλογές του ΤΕΕ και, παρά τις δυσκολίες, οι μηχανικοί επιβράβευσαν αυτήν την προσπάθεια», δηλώνει.

Ο Χρήστος Σπίρτζης είναι «παιδί» του ΠΑΣΟΚ, αν και δεν δίστασε κάποιες φορές να συγκρουστεί με το «μητρικό» κόμμα. Το 2000 ηγήθηκε της μίας εκ των δύο παρατάξεων των μηχανικών της ΠΑΣΚ και εκλέχτηκε για πρώτη φορά στη Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Με διάλειμμα τριών χρόνων, κατά το οποίο δεν εκλέχτηκε, το 2007 έγινε αντιπρόεδρος στο ΤΕΕ και το 2010 πρόεδρος. Μικρασιατικής καταγωγής, γεννήθηκε το 1969 και μεγάλωσε στους Αμπελόκηπους. Είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός, παντρεμένος με δύο παιδιά.

Δηλώνει «σφόδρα αντιμνημονιακός» στη θητεία του ως πρόεδρος του ΤΕΕ και θεωρεί ότι δικαιώθηκε γι' αυτήν τη στάση του.

Χωρίς «κηδεμόνα»

«Δεν επέλεξα να ακολουθήσω τον δρόμο του διορισμού, ούτε τον δρόμο του επαγγελματία συνδικαλιστή. Επομένως δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω συμβιβασμούς που θα θυσιάσουν την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, των μηχανικών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για την ικανοποίηση σκοπιμοτήτων είτε οποιουδήποτε πολιτικού φορέα είτε της κυβέρνησης», υπογραμμίζει ο Χρήστος Σπίρτζης. «Η προσπάθειά μας ξεκίνησε από τη βάση, όχι από στελέχη ή παράγοντες. Δεν χρειαζόμαστε κηδεμόνες, ελπίζουμε ούτε οι άλλοι χώροι».

ΜΑΝΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
πηγή: ΕΘΝΟΣ