Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ κ. ΧΡΗΣΤΟ ΣΠΙΡΤΖΗ

«Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και τον τεχνικό κόσμο, εκτός από τη ναυαρχίδα  της ανάπτυξης, αποτελεί και το σπίτι μας.   Πιστεύω ότι η επιλογή του Πρωθυπουργού και ως ουσία και ως  σημειολογία, τιμά τους μηχανικούς, τους επιστήμονες, τον τεχνικό κόσμο και τον επιστημονικό τους Φορέα, το ΤΕΕ, για όσα έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια.


Είναι προφανές ότι πρέπει να  δώσουμε έμφαση στο στρατηγικό σχεδιασμό των δημοσίων έργων, των Μεταφορών και των Δικτύων και θα φέρω μερικά παραδείγματα: Η ανάγκη της γνώσης, και για την Κυβέρνηση και για την κοινωνία, του ποια δημόσια έργα  υλοποιούνται σήμερα σε όλη τη χώρα, από τα υπουργεία,  τους Φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι προφανής. Ακόμη, όμως και  σήμερα δεν το ξέρουμε, δεν έχουμε στοιχεία. Προφανή αναγκαιότητα αποτελούν η πραγματική και όχι γραφειοκρατική λειτουργία των  ταμείου μητρώων του τεχνικού κόσμου. Των διαδικασιών, των ενιαίων κανόνων  σε δημόσια και ιδιωτικά έργα, των τιμολογίων, των προτύπων και των προδιαγραφών. Αυτές είναι οι μόνιμες παθογένειες  που παλέψαμε το  ΤΕΕ  και με τη σημερινή πολιτική ηγεσία και δεν  αντιμετωπίστηκαν.    



Η κατεύθυνση για  όλα αυτά τα παραπάνω, πρέπει να είναι άλλη από αυτή των τελευταίων δεκαετιών. Η χώρα πρέπει να έχει εθνικό σχέδιο  για την παραγωγική της ανασυγκρότηση. Τα δημόσια έργα, οι μεταφορές, οι επικοινωνίες, τα πρότυπα, οι κανονισμοί  δεν μπορεί να υπηρετούν άλλο σχεδιασμό, όπως τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά το δικό μας σχεδιασμό, της  χώρας, που θα  συμβάλει και θα υπηρετεί την παραγωγική της ανασυγκρότηση. Δεν μπορεί να έχουμε π.χ σύνταξη προτύπων  στις Βρυξέλλες χωρίς να συμμετέχει η χώρα και να προωθούνται ευρωπαϊκά προϊόντα, να είμαστε καταναλωτές ακόμη και στα έργα τα δικά μας και να αποκλείονται τα ελληνικά προϊόντα.  


Όλα αυτά προϋποθέτουν μια άλλη, σύγχρονη πολιτική, που θα κάνει την πολιτική υπόθεση της κοινωνίας. Και αυτό θα γίνει μαζί με τους εργαζόμενους, με ενότητα, με τους εποπτευόμενους φορείς, με τους κοινωνικούς φορείς και με τους επιστήμονες, χωρίς  διακρίσεις, και θέλω να το τονίσω αυτό.  
Επομένως θα προχωρήσουμε βασιζόμενοι στο ανθρώπινο  δυναμικό του υπουργείου,   με αρχές τη  δημοκρατική διαβούλευση, τη διαφάνεια και την υπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, με όραμα την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας και με ένα ιεραρχημένο σχέδιο  δημόσιων υποδομών.
Με απλοποίηση των  διαδικασιών και ενίσχυση  των μηχανισμών ελέγχου. Των δημόσιων  μηχανισμών ελέγχου.


Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε,  το Υπουργείο, ο τεχνικός κόσμος της χώρας, οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις και η δημόσια διοίκηση, να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει στον αντίποδα της αποδόμησης,  της κοινωνικής αναλγησίας που έχουμε ζήσει και βέβαια των αντιδημοκρατικών πολιτικών που επίσης έχουμε ζήσει. Και εδώ θα ήθελα πραγματικά  να εξαιρέσω την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία που συνεργαστήκαμε  ως Τεχνικό Επιμελητήριο.


Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει για την υπόλοιπη απερχόμενη κυβέρνηση και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπήρχαν διαφωνίες, αλλά υπήρχαν και ανοικτές πόρτες, υπήρχε και σύνθεση απόψεων, υπήρχε και συνεργασία σε πράγματα που πρέπει να συνεχιστούν, άλλα που πρέπει να αλλάξουν  και  άλλα που να ακυρωθούν. Αλλά γενικά   ο τεχνικός κόσμος της χώρας και οι εργαζόμενοι υποφέρουν. Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει οι όποιες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, να υλοποιηθούν  με την κοινωνία συμμέτοχη και συνδιαμορφωτή και όχι με τους πολίτες, τους φορείς και την κοινωνία ως εχθρό.


Σας ευχαριστώ πολύ. Πιστεύω ξεκινάμε δουλειές, σηκώνουμε τα μανίκια από αύριο. Οι πολιτικές κατευθύνσεις και οι συγκεκριμένες πολιτικές  θα εξαγγελθούν στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού».