Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Δελτίο Τύπου 2 Απριλίου 2013Ξανά στους δρόμους οι μηχανικοί για να προστατεύσουν
(το άλλοτε πλέον υγιές) ασφαλιστικό Ταμείο τους

Την Πέμπτη (4/4): στις 12:30  Συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη και στις 14:00 συγκέντρωση των μηχανικών έξω από τα γραφεία του ΕΤΑΑ για να αποτραπεί η παράλογη και  υπέρογκη (κατά 28%) αναδρομική αύξηση των εισφορών σε περίοδο σχεδόν καθολικής ανεργίας

Και νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενάντια στις υπέρογκες (κατά 28%), παράλογες (σε περίοδο κατά την οποία ένας στους δυο ασφαλισμένους αδυνατεί να πληρώσει τις υφιστάμενες) και αναδρομικές ασφαλιστικές (από το 2011) εισφορές, θα πραγματοποιήσουν οι μηχανικοί την Πέμπτη, 4 Απριλίου, στις 14:00, έξω από τα γραφεία του ΕΤΑΑ (Μάρνη 22, Αθήνα). 

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης και η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, όπως επίσης οι συλλογικοί φορείς των Μηχανικών (Σωματεία, Σύλλογοι, Πρωτοβουλίες Βάσης), καλούν τους Μηχανικούς να πάρουν μέρος στη νέα συγκέντρωση με στόχο να ανασταλεί η εφαρμογή των αντισυνταγματικών διατάξεων και αποφάσεων υποχρεωτικής επιβολής εξωπραγματικών αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών τους.  
Νωρίτερα, στις 12:30 ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, θα δώσει Συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του ΤΕΕ (Νίκης 4, 8ος όροφος), κατά την οποία θα παρουσιάσει αδιάσειστα επίσημα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι το Ασφαλιστικό Ταμείο των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), αφού με απαράδεκτες και αντισυνταγματικές αποφάσεις μπήκε, αρχικά, στο «τραπέζι του Προκρούστη», τώρα, με νέες απαράδεκτες και παράλογες αποφάσεις επιχειρείται να διαλυθεί, καθώς χιλιάδες ασφαλισμένοι, οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλλουν τις ήδη υψηλές εισφορές, λόγω της ανεργίας και της δραστικής περικοπής των αμοιβών τους, καλούνται να καταβάλλουν και, μάλιστα, αναδρομικά επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές συνολικού ύψους 108 εκατομμυρίων ευρώ !
Συνέπεια της ανάλγητης απόφασης, την οποία σπεύδει να υλοποιήσει η νέα διοίκηση του ΕΤΑΑ, είναι χιλιάδες μηχανικοί να σπεύδουν είτε σε πρώιμη συνταξιοδότηση, είτε στην κατάθεση αιτήσεων διαγραφής από το ΤΕΕ και κατ’ επέκταση από τον Ασφαλιστικό φορέα τους, ώστε να αποφύγουν τη δυσβάσταχτη καταβολή των παράλογων ασφαλιστικών εισφορών.
Σε δήλωσή του, με αφορμή τις νέες κινητοποιήσεις των μηχανικών, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης., μεταξύ άλλων, αναφέρει:
Με αιχμή το ασφαλιστικό οι διπλωματούχοι μηχανικοί, όχι μόνον ως επιστήμονες και επαγγελματίες αλλά και ως φορείς της προόδου και βασικοί συντελεστές της εθνικής αναπτυξιακής προσπάθειας δεχόμαστε άλλη μία κατά μέτωπο επίθεση, από τις κυρίαρχες δυνάμεις ισοπέδωσης, που βυθίζουν τη χώρα στην ύφεση και τις παραγωγικές δυνάμεις στη φτώχεια και την ανεργία. Τα τελευταία γεγονότα, με αφετηρία την κινητοποίηση της Πέμπτης 28 Μαρτίου 2013 επιβεβαιώνουν ότι συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η εφαρμοζόμενη πολιτική κοινωνικής αναλγησίας των τριών τελευταίων χρόνων και η στοχοποίηση των εργαζομένων και με μεγαλύτερη ένταση των μηχανικών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Παράλληλα οι τρέχουσες εξελίξεις  συμπυκνώνονται σε μια άνευ προηγουμένου προκλητική, αντιδεοντολογική και αντιδημοκρατική στάση του νεοδιορισμένου προέδρου του ΕΤΑΑ, κατά των μηχανικών  και του ΤΕΕ, των ατομικών δικαιωμάτων και των συλλογικών μας διεκδικήσεων».
Υπενθυμίζει ότι την περασμένη Πέμπτη, για πρώτη φορά στην ιστορία, μετά από πρόσκληση του νέου προέδρου του Ταμείου, στην είσοδο του ΕΤΑΑ υποδέχθηκε τον ίδιο και τους εκπροσώπους των Διοικήσεων Συλλόγων Τεχνικών και Μηχανικών η Αστυνομία !
Και υπογραμμίζει:
«Τα κυβερνητικά χτυπήματα στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση είναι μεθοδευμένα. Σε ό,τι αφορά το δικό μας φορέα, στοχεύουν στην απαξίωση και τη μη βιωσιμότητα του Ταμείου και στην εξαθλίωση των μηχανικών».
Αναφερόμενος στις τελευταίες αποφάσεις του ΔΣ του ΕΤΑΑ, τονίζει:
«Η  εφαρμογή της αντισυνταγματικής διάταξης του Ν. 3986/2011 που προβλέπει την ένταξη των Ασφαλισμένων μας, υποχρεωτικά, σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία ανά τριετία οδηγεί χιλιάδες διπλωματούχους μηχανικούς εκτός επαγγέλματος, σε εξαθλίωση και περιθωριοποίηση, όταν ήδη η πλειοψηφία των μηχανικών δεν έχει καλύψει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».
Στη δήλωσή του υπενθυμίζει, ακόμη, ότι 27.943 μηχανικοί δεν έχουν εξοφλήσει, λόγω οικονομικής αδυναμίας, τις εισφορές για το β' εξάμηνο του 2012 (περίπου το 40% των ελεύθερων επαγγελματιών), όπως, επίσης, και 3.778 εταιρείες τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων τους, περίπου 8.000 μηχανικοί έχουν προβεί σε διακανονισμό, με μεγάλη αβεβαιότητα για τη δυνατότητα τους να ανταπεξέλθουν στην επόμενη δόση. Αριθμοί που υποδηλώνουν με τον πλέον φανερό τρόπο την απόγνωση που κυριαρχεί μεταξύ των μηχανικών και τεχνικών στη χώρα.
Τέλος, με τη δήλωσή του ο κ. Σπίρτζης όλους τους μηχανικούς σε συστράτευση, ώστε να αποτραπεί «να συνεχιστεί μία πολιτική που ρίχνει στα βράχια το Ταμείο μας και ισοπεδώνει το τεχνικό επιστημονικό δυναμικό της χώρας», επισημαίνοντας ότι «ως Παραγωγοί και Επιστήμονες, δεν έχουμε το δικαίωμα να μην αντιδρούμε στη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη ύφεση, που οδηγεί τη χώρα στην πλήρη διάλυση και καταστρέφει τον ιστό της κοινωνίας και τα θεμέλια της οικονομίας. Δεν έχουμε το δικαίωμα, ως Πολίτες να μην αντιδρούμε σε μία πολιτική που έχει δημιουργήσει 1,5 εκατομμύριο ανέργους και στοχεύει στην αποδυνάμωση οποιασδήποτε παραγωγικής δύναμης της χώρας μας, από ένα πολιτικό σύστημα φαύλο, ενδοτικό και ανίκανο».

Από το Γραφείο Τύπου του ΤΕΕ