Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Δελτίο Τύπου 4 Απριλίου 2013Πάνω από 16 χρόνια “κούρεψαν” τη ζωή του πλέον υγιούς ασφαλιστικού Ταμείου (του ΤΣΜΕΔΕ) και σήμερα επιχειρούν να το διαλύσουν
Το ΤΕΕ καταγγέλλει τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις που οδηγούν τη σχέση ασφαλισμένων - συνταξιούχων από το 7,1 στο 1,9 !

Δυστυχώς, ζούμε την πιο δύσκολη περίοδο της Χώρας με το πλέον ανεπαρκές, ενδοτικό και ανάλγητο πολιτικό σύστημα.
Προσπαθήσαμε από το 2010 να αναδείξουμε τις λάθος επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής. 
Προσπαθήσαμε και δώσαμε εναλλακτικές λύσεις αλλά μάταια. 

Τότε Κόμματα της σημερινής Κυβέρνησης, συμφωνούσαν μαζί μας και τόσο ο Πρωθυπουργός, κ. Σαμαράς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και ο σημερινός Υπουργός Εργασίας, κ. Βρούτσης, διακήρυτταν στη συζήτηση στη Βουλή για τον Ν. 3986/ 2011 ότι είναι αντισυνταγματικός και η πολιτική αυτή άδικη και αδιέξοδη.
Σήμερα, επαληθεύονται οι θέσεις του ΤΕΕ.
Αναδεικνύεται η αδιέξοδη συνεχιζόμενη πολιτική της τότε και της σημερινής Κυβέρνησης και τα λόγια του σημερινού Πρωθυπουργού, κ. Σαμαρά, στη συζήτηση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου του Ν. 3956/2011.
 «….. Επαναλαμβάνετε μονότονα ότι η “μόνη λύση είναι το μεσοπρόθεσμο” ….. Εγώ τους είπα με στοιχεία αριθμητικά, αδιάσειστα, πράγματα που πολλές φορές έχω πει κι από αυτό το Βήμα, ότι με αυτή, δηλαδή, τη θεραπεία “γιατρειά” δεν υπάρχει.
Και λυπάμαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γιατί σε λίγους πάλι μήνες και εκείνοι και η τρόικα και εσείς, θα διαπιστώσετε ότι πράγματι το “φάρμακο” αυτής της συνταγής θα έχει χειροτερέψει την κατάσταση του “ασθενή”…….
….. Εμείς θεωρούμε ότι το μεσοπρόθεσμο είναι ακόμα ένα βήμα στο λάθος δρόμο. Ένα βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στη χρεοκοπία….»   

Συγκεκριμένα για το ασφαλιστικό:
Ο συνδυασμός του «κουρέματος» των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ και της μαζικής εξόδου των ασφαλισμένων που έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης (θεμελίωση δικαιώματος), ορατός πλέον στις εξαθλιωτικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην απασχόληση των μηχανικών και άλλων τεχνικών στη Χώρα μας, με τις “μνημονιακής” αφετηρίας απαράδεκτες αποφάσεις, μειώνει τη «ζωή» του ταμείου από 26 έτη σε λιγότερο από 10 !
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την Ειδική Αναλογιστική Μελέτη βιωσιμότητας για το ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ (Φεβρουάριος 2013) και αναδεικνύουν την εφιαλτική κατάσταση στην οποία οδήγησαν οι αλόγιστες, διαλυτικές, και εν τέλει επικίνδυνες κυβερνητικές αποφάσεις, το άλλοτε πλέον υγιές Ασφαλιστικό Ταμείο της χώρας, το ΤΣΜΕΔΕ.
Κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι “με αιχμή το ασφαλιστικό οι διπλωματούχοι Μηχανικοί, όχι μόνον ως επιστήμονες και επαγγελματίες, αλλά και ως φορείς της προόδου και βασικοί συντελεστές της εθνικής αναπτυξιακής προσπάθειας δεχόμαστε άλλη μία κατά μέτωπο επίθεση από τις κυρίαρχες δυνάμεις ισοπέδωσης που βυθίζουν τη Χώρα στην ύφεση και τις παραγωγικές δυνάμεις στη φτώχεια και την ανεργία”.
Είναι ενδεικτικό, είπε, πως:
Ο δείκτης εισπραξιμότητας των εισφορών από το ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ, παρουσιάζει συνεχή πτωτική τάση, φτάνοντας στο επίπεδο του 64% για το τελευταίο έτος 2012.  Ιδιαίτερα ο δείκτης που αφορά στην εισπραξιμότητα των εισφορών Ελευθέρων Επαγγελματιών παρουσιάζει σχεδόν «ελεύθερη πτώση», αγγίζοντας περίπου το 50%.  Δηλαδή, ένας στους δύο Ελεύθερους Επαγγελματίες ΔΕΝ πληρώνει τις εισφορές του, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις εταιρείες, που λόγω της ανυπαρξίας έργων, αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές των εργαζομένων. Περίπου 3.800 τεχνικές εταιρείες δεν κατόρθωσαν να καταβάλουν το Β΄ εξάμηνο του 2012 τις ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Περίπου 8.000 μηχανικοί ζήτησαν διακανονισμό των ασφαλιστικών οφειλών τους, αλλά με μεγάλη αβεβαιότητα αν θα μπορέσουν να καταβάλουν την επόμενη δόση.
Και ενώ η κατάσταση, όπως περιγράφεται από τα στοιχεία, βαίνει από το κακό στο χειρότερο για το Ταμείο των μηχανικών, ο νέος πρόεδρος του ΕΤΑΑ, προφανώς ασκώντας διατεταγμένη υπηρεσία, αποφάσισε να υλοποιήσει άμεσα τις προβλέψεις του Ν. 3986/2011 για υιοθέτηση νέας κλίμακας εισφορών, αυξημένων περίπου κατά 28% και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2011 !
Σύμφωνα με την Ειδική Αναλογιστική Μελέτη Βιωσιμότητας, που συνέταξε τον Φεβρουάριο  ο Επίκουρος Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ.  Αλέξανδρος Α. Ζυμπίδης, οι επιπτώσεις από την υιοθέτηση της νέας κλίμακας εισφορών θα είναι τεράστιες στο αμέσως επόμενο διάστημα και ειδικότερα σημειώνει:
          οι πτωτικές τάσεις των οικονομικών δεικτών επάγουν σημαντικά προβλήματα στη βιωσιμότητα του Ταμείου και τυχόν υιοθέτηση της νέας κλίμακας των αυξημένων εισφορών (ν.3986/2011)  θα ωθήσει τους δείκτες εισπραξιμότητας σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, από αυτά που ήδη βρίσκονται σήμερα.
          το πηλίκο των εργαζομένων προς τους συνταξιούχους μειώνεται περαιτέρω σε σχέση με τη σημερινή του τιμή (5,1), από 7,4 που υπήρξε πριν την κρίση, και φθάνει στο ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο του 1,9.  Δηλαδή, αντιστοιχούν περίπου δύο εργαζόμενοι σε ένα συνταξιούχο.
“Με δυο λόγια, νομοθέτησαν το 2011 και σήμερα ο νέος Πρόεδρος του ΕΤΑΑ υλοποιεί το σχέδιο διάλυσης του ταμείου των μηχανικών” υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε:
“Οι αυξήσεις εξυπηρετούν τα ελλείμματα άλλων Ασφαλιστικών Φορέων, μιας και ο Κλάδος των Μηχανικών του ΕΤΑΑ είχε πλεόνασμα 385 εκ. ευρώ το 2011. Το μέτρο θα θέσει εκτός επαγγέλματος και σε απόγνωση δεκάδες χιλιάδες μηχανικούς, από όσους ήδη σήμερα έχουν τεθεί.  Ταυτόχρονα, καμιά κυβερνητική επιλογή ή σχεδιασμός δεν προβλέπει δράσεις για τους μηχανικούς και τους επιστήμονες, δεν δίνει ελπίδα, δεν οδηγεί στο ξεπέρασμα της ύφεσης και της κρίσης”.
Είναι ενδεικτικό, ότι ήδη εμφανίζεται διαρκώς ογκούμενο ρεύμα μηχανικών, που δηλώνουν αδυναμία καταβολής των σημερινών, έτσι κι αλλιώς υπέρογκων, ασφαλιστικών εισφορών, και ζητούν τη διαγραφή τους από το ΤΕΕ και κατ’ επέκταση από το ΤΣΜΕΔΕ, είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ. Φαινόμενο δίχως προηγούμενο.
Υπενθύμισε ότι από τις 22.08.2012, με έγγραφο του ΤΕΕ προς τη διοίκηση του ΕΤΑΑ, κοινοποιήσαμε την 3η Τεχνική Αναφορά του Αναλογιστικού Παρατηρητηρίου ΤΣΜΕΔΕ, ότι η εφαρμογή της διάταξης του Ν. 3986/ 2011, περί υποχρεωτικής ανά τριετία ένταξης των ασφαλισμένων Διπλωματούχων Μηχανικών, ζημιώνει τον ασφαλιστικό μας Φορέα και τον καθιστά ελλειμματικό.
Ταυτόχρονα προσφύγαμε στο ΣτΕ (ασφαλιστικά μέτρα και κύρια προσφυγή) ζητώντας την ακύρωση της διάταξης.  Ενόψει της απόφασης του ΣτΕ, καλέσαμε τη διοίκηση του ΕΤΑΑ και ειδικότερα τους εκπροσώπους των μηχανικών στο ΔΣ του ΕΤΑΑ, στο ΔΣ Διοικούσας Επιτροπής Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων ΕΤΑΑ και των υπολοίπων μελών του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ, να απόσχουν από κάθε απόφαση υλοποίησης της απαράδεκτης διάταξης του 2011 και παράλληλα να στείλουν τα ειδοποιητήρια και τον υπολογισμό των διακανονισμών των οφειλών των ασφαλισμένων σύμφωνα με τις παλαιές εισφορές.
Αιφνιδίως, με την ανάληψη των καθηκόντων από το νέο Πρόεδρο του ΕΤΑΑ, όχι μόνο  δεν έγινε αυτό, αλλά αποφασίστηκε η άμεση υλοποίηση της πρόβλεψης του 2011, για περαιτέρω αύξηση  περίπου κατά 28% των ασφαλιστικών εισφορών, αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2011.
Το ΤΕΕ και σύσσωμοι οι Σύλλογοι των μηχανικών και Φορείς των τεχνικών, ζήτησαν από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ να ακυρώσουν την καταστροφική για το ταμείο απόφαση.  Τους κάλεσαν, μάλιστα, να συζητήσουν το θέμα στο ΔΣ της περασμένης Πέμπτης (28/3).  Για το σκοπό αυτό, ο Πρόεδρος και Μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων των τεχνικών, επισκέφθηκαν τα γραφεία του ΕΤΑΑ το μεσημέρι εκείνης της ημέρας, κατά το οποίο συνέβησαν τα πρωτοφανή για τον κλάδο γεγονότα:
Πρώτον, τους εκπροσώπους των μηχανικών υποδέχθηκαν τα ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί στην είσοδο του ταμείου, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου του ΕΤΑΑ !
Δεύτερον, ο Πρόεδρος του ΕΤΑΑ προκάλεσε τεχνητή έλλειψη απαρτίας, προτρέποντας σε αποχώρηση τους εκπροσώπους του δημοσίου στο ΔΣ, ώστε να αναβληθεί η συζήτηση της αναβολής υλοποίησης των νέων, αναδρομικών και επαχθών για τους μηχανικούς ασφαλιστικών εισφορών.
Σήμερα, τόσο ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, όσο και εκπρόσωποι των συλλόγων των μηχανικών και των φορέων των τεχνικών, θα βρεθούν πάλι στο ΕΤΑΑ (στις 14:00 - Μάρνη 22), όπου είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του ΔΣ και κατόπιν απολύτως νόμιμου αιτήματος και των εκπροσώπων τους στο ΔΣ του ταμείου, θα πρέπει να συζητηθεί το μείζον για τον τεχνικό κόσμο αυτό θέμα.
Όπως επισήμανε κατά τη Συνέντευξη Τύπου ο κ. Σπίρτζης, το ΤΕΕ, ως ο θεσμοθετημένος Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας, το 2009 προχώρησε στη σύσταση και λειτουργία Αναλογιστικού Παρατηρητηρίου με σκοπό, όχι μόνο την παρακολούθηση των αναλογιστικών ελλειμμάτων του κάθε κλάδου του  Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., αλλά και το πώς αυτά εξελίσσονται στο βάθος του χρόνου.  Στο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου είχε επισημάνει ότι “οι υποχρεώσεις της Διοίκησης ενός Ασφαλιστικού Φορέα δεν εξαντλούνται  αποκλειστικά στην εφαρμογή των νόμων.  Κύριο μέλημα και καθήκον της αποτελεί η προάσπιση των συμφερόντων του Ταμείου και η παρακολούθηση των παραμέτρων των πιθανών μελλοντικών σεναρίων, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει άμεσα και έγκαιρα, υπολογίζοντας το πραγματικό αναλογιστικό έλλειμμα, πριν αυτό απειλήσει τη βιωσιμότητα του εκάστοτε κλάδου”.
Η ειδική αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας για το ΕΤΑΑ/ ΤΣΜΕΔΕ και οι δυσμενείς επιπτώσεις της εφαρμογής της αντισυνταγματικής διάταξης είναι σε γνώση του Προέδρου του ΕΤΑΑ, των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και επομένως και της Κυβέρνησης.
Σήμερα, το ΤΕΕ, από κοινού με όλους τους κλαδικούς Συλλόγους και τους Φορείς των τεχνικών, ζητούν:
               την ανάκληση των παράνομων και αντισυνταγματικών μνημονιακών διατάξεων περί αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των Μηχανικών.
               σε αναμονή της απόφασης από το ΣτΕ (προσφυγή και ασφαλιστικά μέτρα), να ανακαλέσουν τα ήδη σταλμένα και να προχωρήσουν στην αποστολή νέων ειδοποιητηρίων και τον υπολογισμό των διακανονισμών των οφειλών των ασφαλισμένων σύμφωνα με τις παλαιές εισφορές.
               να παρέχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους Μηχανικούς και τα προστατευόμενα μέλη τους.
               άμεση αποκατάσταση των «κουρεμένων» αποθεματικών του Ταμείου.
               ανάκληση των εξοντωτικών μειώσεων στις συντάξεις και τις παροχές του Ταμείου.
               άμεση ενεργοποίηση του κλάδου ειδικών παροχών και
               κατάργηση των πρόσθετων τόκων στις ανεξόφλητες ασφαλιστικές οφειλές.

“Όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται οδηγούν τον Ασφαλιστικό μας Φορέα σε ελλειμματική τροχιά, συρρικνώνοντας δραματικά το χρονικό όριο βιωσιμότητας του Ταμείου μας.  Πράγμα που συνεπάγεται πολιτικές, δεοντολογικές και ποινικές ευθύνες για τους Αρμόδιους, όποιοι κι αν είναι. Και σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί το ΤΕΕ μαζί με τους υπόλοιπους Φορείς των μηχανικών και τεχνικών”, κατέληξε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Από το Γραφείο Τύπου του ΤΕΕ